poniedziałek, 8 maja 2017

Chleb


Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na domowy chleb.
Trafiłam na znakomity przepis, z którego chleb zawsze się udaje i  smakuje wyśmienicie.
Jest to chleb na drożdżach, pieczony z naczyniu żaroodpornym.
Wyrabia się go parę minut, odstawia na kilka godzin do wyrośnięcia a później można się delektować ciepłym chlebem z chrupiącą skórką.

Po szczegóły zapraszam Was na bloga Smacznej Pyzy gdzie znajdziecie dokładny przepis na chleb z naczynia żaroodpornego.

A to już mój chleb :)
Zasypię Was zdjęciami, bo nie dość, że pyszny to jeszcze bardzo fotogeniczny dzięki rustykalnie popękanej skórce :)


Tu kolejne etapy powstawania chleba:
1. zarobione ciasto


 2. wyrośnięte ciasto po kilku godzinach w lodówce


3. zagniecione i uformowane w bochenek


4. przełożone do naczynia żaroodpornego












Zróbcie ten chleb koniecznie, bo naprawdę jest pyszny !!
Smacznego !

K.

12 komentarzy:

  1. Mmmm wygląda pysznie, aż zrobiłam się głodna na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm.... nie ma jak dobry domowy chleb :)też mam kilka sprawdzonych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zapachniało mi chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pędzę po drożdże. Wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękny chleb, wyobrażam sobie jak musi pachnieć. Zapisuję i wypróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już go robiłam i bylam mega zadowolona że na pierwszy raz mi wyszedł i znikł w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak mnie skusiłaś, że już go upiekłam :)
    Świetny przepis, uwielbiam domowe chlebki.
    A i śliczne płytki.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu,
    ten chlebek wyglada pysznie:) ja uwielbiam piec, chleb tez juz zrobilam byl bardzo pyszny a ten przepis wyprubuje:) Dziekuje i pozdrawiam cieplo
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej Kasiu. Chciałam podpytać, jak wyjęłam to ciasto z lodówki to było bardzo luźne. Czy po przełożeniu na stolnice trzeba wgnieść w nie jeszcze sporo mąki ? co to znaczy zagnieść ciasto ? mi się strasznie kleiło do rąk :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu,
    piekłam ten chlebek już 4 razy - znika w mgnieniu oka :) Dziękuję za przepis! :)
    Wszystkiego dobrego, pozdrawiam :)
    Kasia :)

    OdpowiedzUsuń